Do's and don'ts når det kommer til opvask af gamle skatte!

Do's and don'ts når det kommer til opvask af gamle skatte!

Er du også en af dem, der elsker at finde gamle skatte som drikkeglas, tallerkener og andet smukt service? Så er du kommet til det rette sted! Hvordan vasker man bedst sine skatte op, så de fortsætter med at skinne som guld?

De glaserede skatte

Lad os starte med en vigtig regel: Hvis dine skatte er overfladeglaserede, er det grønt lys til opvaskemaskinen! Overfladeglasuren beskytter og holder på magien, så vær ikke bange for at give dem en tur i maskinen.

Hvordan finder jeg ud af om jeg har en glaseret skat?

Glaserede ting har typisk en glat og blank overflade, hvilket også kan ses på tallerkenerne nedenfor. Udover at man kan fornemme det ved at kiggepå overfladen, så mærk godt efter da de glaserede overflader er glatte, hårde og ensartede.

 

Brun Sarreguemines Fisketallerken med brun glasur

 

Har dine fine ting derimod fået printet farven direkte på overfladen, så skal du være opmærksom!

Printet farve og glas med film - Pas på med maskinen!

Printet farve på gamle skatte er skrøbeligt, og derfor er reglen her simpel: håndvask er nøglen til at bevare farven og mønstringen. Opvaskemaskinen kan være lidt for hård ved dem og risikerer at vaske farven bort. 

 

 

Så hvordan skal du bære dig an med håndvasken?

Håndvask: Trin for Trin 

Fyld vasken med lunken vand: En god tommelfingerregel er altid at starte med varmt eller lunket vand som kan være med til at blødgøre skidt og snavs inden man for alvor går igang.

Mildt opvaskemiddel er nøglen: Vælg en mild sæbe, gerne en, der ikke er alt for aggressiv. Vi ønsker ikke at fjerne skattenes naturlige glød, kun snavset.

Brug en blød svamp eller klud: Ingen grove børster her! En blød svamp eller klud vil gøre tricket uden at ridse eller påvirke farverne. Det er bare kedeligt når man får brugt en skurresvamp og man får trukket nogle kedelige streger på sin nye skat.

Nyd processen: Tag det stille og roligt. Giv dine skatte den opmærksomhed, de fortjener. Se det som en form for selvforkælelse for både dig og dine nye fund.

OBS ved glas med print: Når du vasker printet farve, er det vigtigt at være opmærksom og omhyggelig. Lad ikke skattene sidde i vandet for længe, og undgå at gnide for hårdt. Hvis du ser tegn på, at farven begynder at forsvinde, så skrubber du får hårdt.

 

Farvebevarende Tips til Opvaskemaskinen 

Hvis du ikke kan modstå fristelsen af opvaskemaskinens belejlighed, har vi nogle tips til at bevare farverne, selv når maskinen kalder:

Lav temperaturer: Vælg en lav temperatur, så din opvaskemaskine ikke bliver til en varm sauna for dine skatte.

Brug skånsomt program: De fleste opvaskemaskiner har skånsomme programmer, der passer perfekt til dine farverige venner. Vælg dette program for at minimere risikoen for farveblegning.

Lidt afstand mellem skattene kan modvirke skår og ridser: Placer ikke dine farverige skatte for tæt på hinanden i opvaskemaskinen. Lad dem have lidt plads til at ånde og slappe af.

Tilbage til blog

Indsend en kommentar