Den ultimative guide til Murano glas

Den ultimative guide til Murano glas

Historien bag Murano glas

Italiensk glaskunst har gennem tiden fået et helt særligt renommé. Især Murano er et ord der ligger på alles læber, men ikke mange kan helt redegøre for hvad der refereres til. Så lad os starte fra begyndelsen.

Murano er en ø-gruppe bestående af 7 øer i den venetianske lagune. De 7 øer er forbundet med broer, men er ikke brofaste med Venedig. Murano glas er således den glaskunst der produceres på disse øer.

Venetianske glaspustere er gennem tiden blevet kendt for deres særlige teknikker, den høje kvalitet på deres glaskunst og deres evne til at indarbejde guld og sølv-stykker i glassets forskellige lag. 

Imens glaspusterne i regionen omkring Venedig har arbejdet med glas siden år 800, så var det først i 1300-tallet at disse blev tvunget til, ved lov, at flytte til Murano-øerne. Dette blev påbudt, fordi der oftest gik brand i glaspusterierne, så for at reducere risikoen for at disse brande spredtes til omkringliggende bygninger og erhverv i Venedig sendte man alle glaspustere ud på øerne i den venetianske lagune. Deraf kom det altså til at hedde Murano glas. 

I dag produceres der stadig Murano glas på øerne, men desværre er mange af de gamle kendetegn gået tabt i moderniseringen af glaskunsten. Derfor er der forskel på vintage og nyproduceret Murano glas.

 

Hvordan kan man se om det er Murano glas?

For at se om det er Murano glas, er der flere metoder du kan anvende. Du kan kigge efter et mærkat, samt lede efter mindre uperfektheder, luftbobler og asymmetri i designet. Det er nogle af disse råd, som vi her hos Farveladeland selv følger og som gør det lettere at identificere om du står med et produkt fra Murano-øerne eller ej.

 

Det uperfekte Murano glas

Når man er på markedet efter Murano glas, så kan man med fordel bruge sin sanser til at se og føle på varen. Både vintage og nyproduceret Murano glas er alt sammen håndlavet, hvilket resulterer i at det har små uperfektheder som luftbobler eller asymmetriske mønstre.

 

Luftbobler

Når glaspusteren skal fusionere farverne i glasset, vil vedkommende typisk puste glasset til de enkelte farver individuelt inden disse lagres i glassets lag. Under denne proces vil luftbobler fanges mellem de forskellige lag og en god indikator på at du derfor står med glas fra Murano-øerne er at kigge godt efter om du kan identificere disse uperfektheder i glasset.

Vintage Murano Mushroom med bobler i glasset 
Vintage Murano mushroom blå


Asymmetri

Et andet kendetegn som der præger meget af det Murano glas som der findes rundt omkring i dag er at i og med det er håndlevet, så vil hvert enkelt stykke glas have sine egne detaljer. Et godt eksempel er på Murano væglampen nedenfor - hvis du kigger efter, så er den asymmetrisk da dens midtpunkt er forskudt og lidt ukurant. Ydermere, så står swirlet der indkranser midtpunktet ikke medhelt glatte linjer når det møder centrum. Hvad vi hos Farveladeland ofte ser på især væglamperne er netop at swirlets midtpunkt ikke findes helt centralt på lampen og mønstret derfor også kan variere.

Vintage Murano Peacock Væglampe med ar fra glaspibe
Vintage Murano peacock væglampe 30cm

 

Andre kendetegn

 

Farverne

Som tommelfingerregel er alt det gamle vintage Murano glas produceret i udvalgte få farver som alle er sarte og afdæmpede. Af disse vil du typisk finde det klassiske hvide, blå, gule eller lyserøde Murano glas som især præger de mange Murano lamper der er blevet produceret gennem tiden.


Klassiske vintage Murano glas farver


Modsætningsvis, så benyttes der i langt højere grad mere modige og kraftige farver i det nyproducerede Murano glas. De kraftige og klare farver giver glasset et friskt og levende udtryk der for det trænede øje er noget man kan spotte. Udover den kraftige farve, så lagres disse også ofte ovenpå hinanden, hvilket betyder at glassene typisk har flere farver og klare skildringer.


Nyproduceret Murano glasGuld og sølv-flager

Modsat mange andre glaskunstnere har glaspusterierne på Murano-øerne taget inkorporeringen af guld og sølv-flager ind i glaskunsten til sig. Når du er på udkig efter Murano glas kan du derfor med fordel bruge dette som en indikator på at om du står med originalt Murano glas eller ej.

Murano bordlampe med sølvflager
Vintage Murano musling bordlampe med søvlglimmer

 

Murano klistermærker

Udover at de mange glaspustere på Murano har forfinet og individualiseret deres stil i skik med traditionen, så har de også haft brug for at kunne individualisere deres glaskunst med klistermærker der repræsenterer fra hvilket glaspusteri genstanden er blevet produceret. Når du kigger på billeder af Murano glas eller finder noget på et marked du tror kunne være derfra, så kig efter et lille klistermærke hvor der står Murano på. Disse vil sjældent være ens, da der findes en forskellig version afhængig af hvilket glaspusteri der har produceret det men er et sikkert tegn på at du står med originalt Murano glas. Desværre sker det at ejerne af Murano glas piller klistermærket af, da det ikke altid bliver sat de mest hensigtsmæssige steder - derfor kan man ikke udelukke at stå med et original stykke Murano glas bare fordi at der ikke er et klistermærke!

Vintage Murano Mushroom med originalt klistermærke
Vintage Murano kæmpe mushroom lampe


Typer af Murano glas

Når folk snakker om Murano glas refereres der typisk til vaser, bordlamper, væglamper, loftlamper og andet glasværk produceret på Murano-øerne i den Venetianske lagune. Dette glaskunst følger den skik og tradition der gennem flere århundreder er blevet fostret blandt netop disse udvalgte glaspusterier. Senere hen er Murano gået hen og blevet et brand, hvorfor kun glas der er produceret på Murano-øerne må blive markedsført således.

 

Nyt eller gammelt

Når du er på udkig efter Murano glas skal du i første omgang være opmærksom på om du kigger efter gammel eller nyproduceret Murano glas.

 

Nyproduceret Murano glas

Når det kommer til det nyproducerede Murano glas, så har det modsat vintage-glasset et mere fuldendt finish. På disse typer af glasprodukter vil du derfor finde mindre tydelige uperfektheder end på vintage genstandenes. Der er fx langt sjældnere bobler eller andre små produktionsfejl i glasset. Årsagen til dette er bl.a. at teknikken siden da er blevet raffineret yderligere og er blevet mere eksakt, hvilket også betyder at lamperne ikke i lige så høj grad har sine små kendetegn der gør dem unikke. Blandt det nyproducere Murano glas vil du desuden også finde flere alsidige og levende farver.

 

Vintage Murano glas

Det smukke gamle Murano glas produceret tilbage i 1900-tallet er modsat de nyproducere mere rolige i udtrykket. Den anvendte glaspuster-teknik gør at man ofte kan mærke mønstringen i glasset når man stryger hånden over dets overflade, ligesom at man kan mærke at glasset ved arret fra piben er ukurant. Vintage Murano glas er derfor også mere yndefuldt (hvis du spørger os) da alle de små uperfektheder er med til at gøre hver enkelt stykke glas helt unikt. Hos Farveladeland forhandler vi i Danmark udelukkende Vintage Murano glas. Ambitionen med Farveladeland har fra start været at være et modspil til overproduktion. Vi vil vise jer at der findes så mange smukke og unikke ting som man med fordel kan indføre i indretningen istedet for at købe nyproduceret interiør. Den vintage glaskunst giver ifølge os et mere personligt præg og kan med sin sjæl og smukke tilstedeværelse passe helt perfekt ind i både store og små hjem.

Find vores udvalg af vintage Murano lamper her


Murano loftlamper

Hvad angår loftlamperne, så kommer de i mange forskellige former og farver. Når du skal beslutte dig for hvilken Murano loftlampe der er perfekt for dig, så overvej i hvilket rum den skal hænge, hvor højt i har til loftet og om den skal hænge midt i rummet, over et spisebord eller i hjørnet.  Oftest har man med Murano loftlamperne mulighed for selv at justere hvor højt eller lavt de skal hænge ved at justere på det greb man får med til den. Grebet der kommer med Murano loftlamperne monteres oftest på en krog i loftet og ledningen kan herefter føres til lampeudtræk eller stikkontakt.

Murano loftlamperne kan komme i forskellige former afhængigt af om man helst vil have en loftlampe med åben bund eller en glaskugle. Det er bl.a. også i denne kategori at man finder den klassiske hvide vintage Murano loftlampe med swirl. Afslutningsvis er det oftest denne type af Murano lampe som vi hos Farveladeland finder med Murano-klistermærket på.

Se vores kollektion af vintage Murano loftlamper her

 

Murano væglamper

Murano væglamper eller Murano ‘plafond’ som de også kaldes er en halvkugle med en base i hvid eller messing som enkeltvis monteres på væggen med skruer, hvorefter den halve glaskugle monteres på bases med 3-4 skruer som griber fat om mundstykket på lampen. Murano væglamperne kommer i mange farver og størrelser, men den mest almindelige størrelsen af med en diameter på mellem 30 og 40 centimeter. Ydermere findes de typisk med en enkelt E27 fatning, men kan til tider også findes med 2-3 fatninger hvis diameteren er stor nok til at huse det.

Murano væglampen er oprindeligt produceret som loftlampe, men bliver brugt mest på væggen i Norden. Dog har vi selv et par i loftet i køkkenet, hvor vi har lavere til loftet og derfor ikke kan have en pendel hængende. denne type lampe er derfor mere alsidig. Brug den i entreen, ved siden af sengen, på badeværelset eller integrér den i en billedvæg. Basen monteres helt fladt på væggen eller i loftet, hvilket gør at lampen i sig selv ikke tager for meget plads i rummet og er derfor ideel til de smalle gange, eller lavloftede rum eller eventuelt som sengelamper. Vi har i hvert fald selv fundet to vidunderlige vintage Murano væglamper med lyserødt swirl til vores soveværelse.

Væglamperne findes oftest med et klassisk hvidt swirl og vi er til tider heldige og kan finde dem med et Murano klistermærke på sig.

Find vores kollektion af vintage Murano væglamper her


Murano bordlamper

Murano bordlamperne kommer både som klassiske bordlamper hvor de har en lampeskærm monteret ovenpå - alternativt finder du i denne kategori af Murano glas også de velkendte og populære Murano mushroom lamper som ofte er åbne i enten toppen eller bunden. Mushroom lamperne er udformet i ét helt stykke glas og kommer typisk i en størrelse mellem 18 og 45 cm. Imens de mindre Murano mushroom lamper typisk kommer med en enkelt fatning, så findes der også versioner med hele 2 fatninger som kan tændes i både basen (underdelen) og i skærmen (overdelen) som begge er i et stykke glas.

Find vores kollektion af vintage Murano mushroom lamper her

 

Murano vaser

Der findes meget forskellig glaskunst, men ens for alle er at de deler de samme karaktertræk fra glaspusterierne på Murano-øerne. Hvad angår vaser, så fås de i mange forskellige afskygninger, hvor nogle har inkorporeret farve i alt glasset, imens andre vaser har farven forseglet bag transparent glas. Når du kigger efter Murano vaser kan du også med fordel bruge din sanser. Vaserne til typisk føles betydelige og tunge. Dette er med til at give vaserne en massiv fornemmelse og gøre dem urokkelige når først du har givet dem deres plads i hjemmet.

Find vores kollektion af vintage Murano vaser her

Tilbage til blog